Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A lakosság közel felét érinheti a digitális írástudatlanság

A lakosság közel felét érinheti a digitális írástudatlanság

Két európai uniós projekt indul a digitális írástudatlanság csökkentésének és az e-befogadás erősítésének elősegítésére. A hátrányos helyzetű térségek és kistelepülések lakói, a 40 év felettiek, az e-közigazgatási szolgáltatásokat eddig nem használók, a munkanélküliek és a határon túli magyar állampolgárok integrációját segítő források nyílnak most meg a kormány jóvoltából arra, hogy az magyarok közel felét érintő problémát orvosolja.

A két, európai uniós forrásból finanszírozható projekt segítségével több, mint 150 kistelepülés lakóinak helyzetén lehet javítani, illetve mód nyílik a határon túli magyarsággal való közvetlenebb kapcsolattartás kiépítésére, az e-közigazgatás további lehetőségeinek bővítésére.

„A Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) feladata az információs társadalom kialakításának programját, menterendjét és intézkedéseit véleményezni. Ennek keretében kiemelt figyelmet kell szentelni az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló e-közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése elnevezésű projektekre, amelyek csökkenthetik a digitális társadalmi különbségeket mind a hazai, mind a határon túl élő magyarok körében. – nyilatkozta Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke. A feladatra kijelölt szervezetek kész akciótervvel rendelkeznek, így a pályázati források szabaddá tétele után elindulhatnak a digitális írástudatlanságot csökkentő programok.” – folytatta Kalmár.

A Kormány az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program 2011-2013. évi akciótervének elfogadásáról szóló 1422/2012. (X.4.)) Korm. határozatában hagyta jóvá az Elektronikus közigazgatás operatív program 2011-2013. évi akciótervét, amelyben az e-befogadás és a határon túli magyarságot szolgáló közigazgatási szolgáltatások kifejlesztésének tervezete is kiemelt besorolást kapott.

Mindkét projekt az e-közigazgatás tágabb szintű meghatározását veszi alapul, az uniós megközelítésmódnak megfelelően az e-demokráciát, az online részvétel lehetőségeit, illetve a befogadó e-közigazgatást is ideértve.

Az e-befogadás projekt keretében az 5000 fő alatti településeken élők felzárkóztatása érdekében mintegy 180 helyen, köztük 120 kispostán és 50 kisiskolában hoznak létre ingyenes Wi-fi hozzáférési pontokat, 60 helyen érintőképernyős terminálokkal, amelyen speciális oktató és bemutató szoftver segítené az állampolgárokat az e-ügyintézés dolgaiban. A program keretében elsőként helyi szinten 500 mentort képeznek ki, akik a szoftveres és más oktatóanyagok mellett személyesen is segíteni tudnak a környezetükben élő embereknek. Az arra nyitott felhasználóknak okostelefon alkalmazás is segít majd az e-ügyintézésben.

A magyar kormány Digitális Megújulás Cselekvési Terve egyértelműen állást foglal, hogy az internet és a ráépülő digitális infrastruktúra biztosításával előmozdítható a határon túli magyarság információs társadalomba való bekapcsolása. Segítségével minél szorosabban és közvetlenebbül kötődhetnek a magyar kulturális élethez, hagyományokhoz. A határon túli magyarságot szolgáló e-közigazgatási szolgáltatások kifejlesztése projekt fontos eleme a hazai közigazgatási szolgáltatások megismertetésének elősegítése a határokon átnyúló szolgáltatások igénybevételéhez, valamint a szomszédos országok jogszabályaival való összehasonlítás. Ez mind a határontúli magyarok, mind az itthonról kinti lehetőségek iránt érdeklődők számára, valamint a szomszédos országok helyi lakosainak is hasznos szolgáltatás. A projekt keretében a tájékoztató anyagokat angol, szlovák, román, német, szerb, horvát nyelveken fogják megjelentetni, és az e-közigazgatási oktatási keretrendszert új modulok és oktatási anyagok kidolgozásával bővíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.