Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 04. 11:59, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Az Alitaliát hibáztatják a szombati olaszországi repülőgép-balesetért

Az Alitaliát hibáztatják a szombati olaszországi repülőgép-balesetért

A szakszervezetek és az olasz politika is az Alitalia légitársaságot támadta a római repülőtéren szombaton történt baleset miatt, amelyben az olasz belföldi járatokon repülő román Carpatair gépe kisiklott a pályáról.

Szégyennek nevezték az olasz légiforgalmi szakszervezetek és az olasz fogyasztóvédők is azt, hogy a balesetet követő órákban fehérre festették a Carpatair balesetet szenvedett repülőgépét, eltüntetve a roncsról az Alitalia logóját. A légitársaság nem titkolta, hogy a negatív reklámot akarta elkerülni.
A román légitársasággal itáliai belföldi járatokra is szerződött Alitaliát tartják felelősnek a balesetért a szakszervezetek és a politika is. Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke Twitter-fiókján arra emlékeztetett, hogy az olasz állam az adófizetők pénzéből nem azért mentette meg a nemzeti légitársaságot, hogy utána külföldieknek adja bérbe a járatokat.
A légiforgalmi dolgozók alapszakszervezete (USB) egyelőre elhalasztotta a hétfőre tervezett sztrájkját.
Az olasz sajtó "csalásnak" nevezte, hogy az Alitalia utasai nem tudtak arról, hogy a Pisa-Róma járaton a Carpatair gépe szállítja őket. Ha az Alitalia már belföldön sem képes a nevéhez méltó szolgáltatást nyújtani, jobb el sem indítani a járatokat, a liberalizáció nem sértheti a szolgáltatás minőségét- írta a Corriere della Sera.
A sérülteket okozó baleset miatt "mély fájdalmát" hangsúlyozta közleményében a Carpatair, és visszautasította a légitársaságot ért vádakat. A Carpatair hangsúlyozta, hogy gépei és pilótái is minden biztonsági követelménynek maximálisan megfelelnek. A Carpatair 2012-től egészen mostanáig 3790-szer repült az Alitalia belföldi járatain több mint 207 ezer utast szállítva.
A román légitársaság szerint a balesetet a heves széllökés okozta, ez azonban még nem kapott megerősítést. A gép román pilótáját az olasz ügyészség már kihallgatta.
A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülései szerint a baleset két súlyos sérültje nem olasz és nem román: egy török és egy ecuadori állampolgárságú utasról lenne szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.