Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 05. 07:10, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu

Forr a víz a Perzsa-öbölben

Forr a víz a Perzsa-öbölben

Végeláthatatlan párbajnak tűnik az Egyesült Államok és Irán között vívott csörte.

A hullámok nemhogy csitulnának, de egyre viharosabbak a Hormuzi-szorosnál, mely a globális sakkjátszma egyik legfrekventáltabb mezője az utóbbi napokban.

A BBC-től a Frankfurter Allgemeine Zeitungon át a Guardianig másról sem írnak a lapok, mint hogy az iráni hadsereg ura megfenyegette az Egyesült Államokat. Ataollah Szalehi dandártábornok megüzente a tengerentúlra: jobb, ha az USA nem küldi haditengerészetét a Perzsa-öböl környékére. Az Iráni Iszlám Köztársaság utoljára figyelmezteti Amerikát, nyomatékosította szavait Szalehi. Irán a legkomolyabb tiltakozások ellenére kitart az atomprogram folytatása mellett, december végén pedig 10 napos hadgyakorlatba kezdett. A saját gyártmányú, nagy hatótávolságú, hajók elleni harcban használható robotrepülők erejének demonstrálása jelzi, az Ahmadinezsád-rezsim továbbra is az erő talaján kíván politizálni.

Szárazföldön nem menne

Az iráni kormány több éves hagyományt élesztett újra a Hormuzi-szoros lezárásának kilátásba helyezésével. Felvetődik a kérdés: miért fenyegetőzik a világ negyedik legnagyobb kőolaj-exportáló országa annak az átkelőnek a blokkolásával, ahol napi több millió hordó iráni olaj halad keresztül. Esetleg létezik egy másik útvonal is?

– A Perzsa-öböl országainak egyike sem tudná napi olajkitermelését szárazföldön keresztül exportálni – ad egyértelmű választ kérdésünkre N. Rózsa Erzsébet. A külügyi intézet iszlámszakértője biztos benne, hogy ehhez egyik térségbeli államnak sincs meg a megfelelően kiépített infrastruktúrája. Elképzelhető, hogy a fenyegetéssel az olajárakat akarja felverni a perzsa ország? A brent kőolaj immár 110 dollár körüli hordónkénti ára legalábbis ezt támasztja alá. N. Rózsa Erzsébet szerint nem. „Nem hiszem, hogy ez lenne a fő szempont Teherán számára. Azt tudni kell, hogy az iráni riál vásárlóértéke az utóbbi hónapok eseményeinek hatására 40-50 százalékkal is romlott. Irán most elsősorban nyomásgyakorlással kívánja megállítani az ellene irányuló szankcióhullámot, ennek a bizonyítéka az elrendelt hadgyakorlat is.”

Vége a „reformereknek”?

Sokszor bebizonyosodott már, hogy a diplomáciai nyomásgyakorlás eszközével élő ország gyakorta valamilyen belpolitikai megmérettetésre, például egy választásra készül ily módon. Iránban márciusban parlamenti választások következnek, ennek eredményei pedig hosszú távra bebetonozhatják a konzervatívokat.

– A végeredményt nem könnyű innen Budapestről megjósolni – véli a külügyi intézet munkatársa –, az azonban valószínűnek látszik, hogy a külső fenyegetettség összekovácsolhatja az iráni társadalmat. A választások akár a „reformerek” politikai életből való további kiszorulásával járhatnak, ezzel párhuzamosan pedig a konzervatív táboron belül is megindulhat a küzdelem. Mohamed-Bagher Ghalibaf teheráni főpolgármester erősítette pozícióit – ne feledjük, Ahmadinezsád is erről a posztról került az elnöki székbe. Ali Laridzsáni, a parlament elnöke már 2005-ben is indult az elnöki posztért, és a pletykák szerint Ali Khamaneinek, Irán legfelsőbb vallási vezetőjének a támogatását élvezi. Utóbbi pedig egyre komolyabb nézeteltérésekbe keveredik Ahmadinezsáddal. N. Rózsa Erzsébet leszögezte: ha magas lesz a részvételi arány a márciusi voksoláson, az mindenképpen a kormánypárti erőknek kedvez majd, hiszen szimbolikusan legitimálja a kabinet munkáját.

Szimbolikus szankciók

Irán minden lépését árgus szemmel figyeli az Egyesült Államok, és természetesen a gazdasági szankciók sem maradnak el. Nagy kérdés, hogy a feketelistára felkerülő iráni cégek, melyek kereskedelmi köldökzsinórját a kormány saját kezével metszi el, meddig tarthatják pozíciójukat a piacon. Bár Teherán folyamatosan tagadja, de a nyugati kapcsolatok megszűnése egyre komolyabb nyomás alá helyezheti a kabinetet, és leszűkítheti mozgásterét. „Évek óta fennállnak az ENSZ BT és az USA által életre hívott Irán elleni szankciók, azonban a tilalmak esetében van egy fontos szempont, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. A szankcionáló ország elnöke saját hatáskörében késleltetheti a korlátozást, amíg csak jónak látja. Ez jelen esetben diplomáciai mozgásteret biztosít az amerikai kormánynak. Ettől függetlenül a jelentős kereskedelmi potenciállal bíró indiai és kínai vállalatok elmaradása egyre komolyabb kiesést jelent az egyes szektorokban, aminek következtében akár jelentősen zsugorodhat az ország gazdasága.

A diplomáciai csatatéren aratott pürroszi győzelem tehát a mérleg másik serpenyőjében vereség is lehet. Meg lehet, Ahmadinezsád számára ez a felismerés még várat magára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése