Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 03. 14:16, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/BUMM.SK

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Gasparovic: A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát

Ivan Gasparovic államfő szerint bár egyes területeken zavartalan az együttműködés, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, nincs probléma Magyarország és Szlovákia között – írja a Bumm.sk hírportál.

„A közös érdekek kapcsán nincsenek problémák, legyen szó a gazdaság területéről, a külpolitikáról, vagy a visegrádi együttműködésről. Problémák vannak azonban a történelmünkkel, mely a jelenben is megjelenik olyan vélemények formájában, melyeket véleményem szerint ma már nehéz megvédeni. Mindannyian hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincsenek problémáink” – mondta a TASR hírügynökségnek adott interjújában a köztársasági elnök.

A vitás kérdéseket, melyeket a vegyes bizottságoknak kellene megoldaniuk, szerinte racionálisabban kellene kezelni. Megjegyezte: a történelmet nem lehet elfelejteni, ám nem lehet irányadó akkor, ha ismét életre hívna néhány rég elfeledett problémát. „Nyitott vagyok bármiféle vitára a magyar féllel. Vannak azonban olyan dolgok, melyeket nem lehet nemzetközi politikai síkra terelni, magunknak kell azokat megoldani. A magyar fél pedig néha szívesen teszi nemzetközivé ezeket a problémákat” – figyelmeztetett.

Rossznak nevezete Budapest elképzelését a kettős állampolgársággal kapcsolatban. Elmondása szerint a kedvezményes honosítás ilyen formájára nincs nemzetközi példa. „A törvény alapján bárki jelentkezhet magyar állampolgárságért, mivel bár elődeinek nagy része Szlovákiában élt, de még az Osztrák–Magyar Monarchia idején született” – magyarázta, és hozzátette: érthetetlennek tartja a magyar törvényt.

A szlovák válaszreakció a kérdéses magyar jogszabályra az volt, hogy törvénybe iktatták: aki önként egy idegen ország állampolgárságát kérvényezi, elveszti szlovák állampolgárságát. Gasparovic szerint a megoldás az lenne, ha Magyarország eltörölné saját törvényét, s Pozsony ezután megszüntetné a választörvényt. „Akkor minden úgy lesz, mint volt azelőtt” – tette hozzá. Elmondása szerint ezt a véleményt tolmácsolta magyar partnerének, Schmitt Pálnak is legutóbbi találkozójukon. „Míg nem távolítják el a problémát, mely beleavatkozik a mi törvényeinkbe, addig nehéz lesz megegyeznünk” – jelentette ki.

Az államfőt dühíti az a vélemény is, hogy épp a szlovákok azok, akik előhúzzák a magyar kártyát. Véleménye szerint ez épp fordítva van. „A magyarok húzzák elő a szlovák kártyát, mert az ő részükről jönnek olyan kezdeményezések, melyekre kötelesek vagyunk reagálni. Tehát a magyar kártya fogalma számomra nem ül, inkább a szlovák kártya” – zárta szavait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése