Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Január 03. 14:18, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Újra felbukkant a H5N1 Kínában

Nem emberről, hanem közvetlenül egy fertőzött állatról került át a H5N1 vírus a múlt szombaton elhalálozott kínai buszvezetőre – derült ki a laboratóriumi vizsgálatokból.

A H5N1 vírusa, amely emberről emberre nem terjed, szombaton a dél-kínai Sencsen (Shenzhen) városában egy 39 éves buszvezető halálát okozta. A Sencseni Járványvédelmi Központ tájékoztatójában hangsúlyozta: pánikra semmi ok, az intézetben elvégzett géntechnológiai elemzés azt bizonyítja, a vírus közvetlenül egy fertőzött baromfiról került át a későbbi áldozatra, ám hogy pontosan hol és mikor, azt még egyelőre nem lehet tudni.

A Csen (Chen) nevű buszvezető december 21-én lázasodott be, majd ezt követően, 25-én került kórházba – számolt be a részletekről a kínai sajtó. Ahogyan azt az egészségügyi minisztérium is megerősítette, halálát H5N1 vírus okozta, mintegy 18 hónapja ez az első ilyen megbetegedés. Hozzátartozói szerint a férfi az utóbbi egy hónapban nem hagyta el Sencsen területét, s nem került közvetlen kapcsolatba baromfival. A Csenhez legközelebb álló 120 embert megvizsgálták, ám rajtuk a vírus semmilyen jelét nem fedezték fel a kuangtungi (Guangdong, Kanton) hatóságok.

A halott szervezetében talált vírus sok hasonlóságot mutat a korábban Hongkong területén, vadkacsákban felfedezett H5N1 típussal – közölte a Hongkongi Egészségvédelmi Központ hétfőn. A Sencsen közvetlen szomszédságában lévő, különleges igazgatású területen december végén több mint 19 ezer szárnyast voltak kénytelenek levágni a hatóságok, miután két elhullott madárban is a H5N1 vírust fedezték fel.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2003 óta világszerte 573 madárinfluenzás megbetegedést regisztráltak, melyből 336 halállal végződött.

Címkék: H5N1, haláleset, kína

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése