Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Július 18. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kié a Sziget?

Kié a Sziget?

Tegnap lezárult, ma pedig közzéteszi az Est Media az EMG Médiacsoport Kft. Sziget Kft-ben meglévő üzletrészére kiírt kétfordulós pályázat eredményét. A Világgazdaság úgy tudja, hogy nem volt licitáló, de új megállapodás született a hitelező Wallis és az UniCredit Bank, valamint az Est Media és a Sziget Kft. eddigi négy kisebbségi tulajdonosa között.

Nem kezesként, hanem sima adás-vétellel megvásároljuk az üzletrészt mintegy 675 millió forintért” – mondta Gerendai Károly. A Sziget ügyvezető igazgatója hozzátette: még javában tartanak a hiteltárgyalásaik, de a fizetési határidő csak augusztus 6-án jár le. A megállapodás részeként a vételárból az Est Media kiegyenlítheti tartozásait a hitelezők felé, ráadásul 2 évig visszavásárlási opciót is szerez.

A Sziget Kft. tulajdonosai így a Szigerta Invest Kft.-n keresztül Gerendai Károly és Takács Gábor, a Volt Invest Kft.-n keresztül pedig Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán lesz. A fesztiválszervező cégnek akkor lehetett volna új gazdája, ha a pályázaton akad olyan licitáló, aki az első fordulóban legalább kétmilliárd vagy a második fordulóban legalább 800 millió forintot ajánl, és a többi tulajdonos úgy dönt, hogy nem fizet ennyit a 46 százalékos üzletrészért.

Gerendaiéknak nem érte meg elindulni a pályázaton, mert ha nincs más vevő, a kezességvállalás miatt végső soron úgyis ők fizetnének. Ráadásul tulajdonostársként elővételi joguk is volt, így nyertes pályázó esetén még mindig közbeléphettek volna. „Van egy árszint, amely fölött már nem szállnánk versenybe” – tette hozzá a Sziget alapítója.

Mindenképpen érdekes, hogy a piac nem mozdult rá a licitálásra, bár az igazsághoz tartozik, hogy az Est Media az elmúlt hónapokban számos potenciális befektetőt megkeresett, hogy tőkét vonjon be, mégsem járt sikerrel.

Az Est Media, akkor még Econet néven, 2007-ben kötött megállapodást a Sziget felvásárlásáról. Az akkori szerződés szerint több lépcsőben, öt év alatt kellett volna lezajlania az összesen 4,95 milliárd forintos ügyletnek. Amikor azonban tavaly nyáron a vevő nem tudta teljesíteni egy előírt fizetési kötelezettségét, 46 százalékosra esett az addig megvásárolt 51 százalékos tulajdonrésze, melyért addig közel hárommilliárd forintot fizetett ki. (Vagyis a cég hatalmasat bukott a befektetésen.) Ezután zuhanni kezdett a médiacég részvényének árfolyama a tőzsdén, az egy évvel ezelőtti 400-ról mára 27 forintra csökkent. A vállalat időközben túladott több médiaérdekeltségén, külföldi tőkét vont be, részvénykibocsátással próbálkozott, és a hitelezőivel többször megállapodott a kölcsön visszafizetésének átütemezéséről, de ez sem segített.

Pankotai Csaba vezérigazgató korábban a lapnak elmondta: a cég természetesen jóval kisebb lesz, hiszen az árbevétel nagy része eddig a Szigetből jött, de működő- és piacképes marad, a megmaradó programmagazin üzletágra koncentrálnak majd. Az Est Media akkor ért fel a csúcsra, amikor 2009 a csoporthoz tartozó projektcég nyerte meg a Sláger Rádió frekvenciáját. A médiabirodalom árbevétele tavaly 23 százalékkal csökkent, 6,47 milliárd forintot ért el. Az üzleti tevékenység eredménye mínusz 463 millió forint volt az előző évi mínusz 68 millió forint után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: