Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Január 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Közeleg a középiskolai felvételi

Közeleg a középiskolai felvételi

Közeleg a középiskolai felvételi, a nyolcadikosoknak, illetve a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba készülő alsóbb éveseknek január 18-án kell megírniuk a központi írásbeli vizsgát matematikából és magyarból.

A 2020-as tanévre gimnáziumi képzést 546, technikumit 236, szakképző iskolai képzést pedig 168 intézmény hirdet országszerte; újdonság, hogy a szakképzésben 2020-tól minden tanuló ösztöndíjat kap - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

Budapesten csaknem kétszáz középfokú intézmény várja a jelentkezőket, vidéken Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplénben van a legtöbb középiskola, a legszűkebb választék Nógrádban érhető el. Az iskolák kétharmada szervez írásbeli vizsgát, ám a szabályok szerint csak a gimnáziumok és a technikumok követelhetnek meg felvételit, a hároméves szakképzésbe az általános iskolai jegyek alapján lehet bekerülni - ismerteti a lap.

A cikk kitér arra, hogy bár a megújított Nemzeti alaptanterv még nem nyilvános, a kezdő évfolyamokon a kormány tervei szerint szeptembertől életbe lép, a gimnáziumok 9. osztályában így várhatóan változik a tananyag, és módosulhatnak az óraszámok is.

A szakképzésbe jelentkezőket pedig biztos, hogy teljesen átszabott tananyag várja, és újdonság, hogy mindegyikük ösztöndíjat kap: a most felvételiző diákoknak az alapozási szakaszban - amíg a gyakorlat meg nem kezdődik - technikumban havi hétezer, szakképző iskolában pedig 14 ezer forint jár majd - írta a Magyar Nemzet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.