Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Október 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Fesztiválzenekar

Meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Fesztiválzenekar

Idén is meghirdette középiskolásoknak szóló filmpályázatát a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A gimnazisták a 2015/16-os évadban Sosztakovics Hamlet szvitjére készíthetik el kisfilmjeiket.

A Fesztiválzenekar öt éve minden évadban meghirdeti a Lásd, amit hallasz! filmversenyt kreatív középiskolások számára. A pályázaton részt vevő diákoknak egy adott zenemű szabadon választott tételére kell kisfilmet készíteniük, amelyet évről évre tekintélyes zsűri bírál el.

Az idei zsűri elnöke Ujj Mészáros Károly filmrendező, a Liza, a rókatündér rendezője és forgatókönyvírója lesz. A zsűri tagjai Takács-Nagy Gábor, a Budapesti Fesztiválzenekar vendégkarmestere, Szilágyi Fanni filmrendező, Duszka Péter vágó, Deák Zsuzsanna, a Daazo.com munkatársa és a Fesztiválzenekar muzsikusai.

A pályázaton egyénileg vagy csoportosan - maximum 5 fős csapatokat alkotva - lehet indulni. A film műfaja és technikája szabadon választott, kamera híján mobiltelefonnal vagy számítógépes animációs programmal is készülhet - olvasható a zenekar honlapján (www.bfz.hu).

A nevezési lapot november 13-ig kell beküldeni, a filmtervek beküldési határideje december 4., a kész filmek feltöltési határideje pedig 2016. február 17. A zsűri által legjobbnak ítélt filmeket a Budapesti Fesztiválzenekar 2016. február 26-án bemutatja a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az est végén a zsűri itt hirdeti ki a verseny nyertesét, aki részt vehet a zenekar egyik nemzetközi turnéján.

A versenyen közönségdíjat is osztanak, amelyet a döntőn jelenlévők szavazatai alapján ítélnek oda. A pályázat szakmai partnere, a több ezer kortárs filmes alkotást bemutató Daazo.com is készül egy különdíjjal: a feltöltési határidő után a Daazo.com oldalán lehet majd szavazni a filmekre.

A gyerekek munkáját a korábbi években is olyan nagy nevű rendezők bírálták el, mint Jancsó Miklós, Hajdu Szabolcs, Török Ferenc és Mundruczó Kornél. A tavalyi verseny győztesei Párizsba, Bécsbe és Prágába kísérték el a Fesztiválzenekar muzsikusait; az élményeiket megörökítő kisfilm a YouTube-on, maga a győztes film - a Hullámvölgyek című videó - a Daazo.com-on látható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során