Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Nagy Andor: tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához

Nagy Andor: tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához

Tíz év kell Magyarország versenyképességének helyreállításához - mondta Nagy Andor KDNP-s képviselő, az Országgyűlés magyar-német baráti tagozatának elnöke pénteken a berlini magyar nagykövetség konferenciáján.

A német munkaerőpiac liberalizációja - egy év után című konferencián Nagy Andor elmondta: a 2010-es választáson szerzett kétharmados többség "az utolsó esély ennek a politikai nemzedéknek, hogy talpra állítsa az országot". Hozzátette: a versenyképesség helyreállításához tíz év biztosan kell; a kormány elkezdte a munkát, de "sok hibát is vétett", mindenekelőtt a külföldi partnerek és média tájékoztatását illetően. A politikus szerint a választáson nem azért szereztek kétharmados többséget, mert "annyira jók voltak", hanem azért, mert az ország "torkig volt" a nyolc év szocialista kormányzással.
A kormányváltás időszakában Magyarország "a csőd szélén állt, majdnem úgy, mint Görögország", ugyanakkor az állampolgároktól már nem lehetett több áldozatokat kérni, ezért unortodox intézkedéseket kellett hozni - mondta a politikus.
A multinacionális vállalatokat és a bankokat tehermegosztásra kérték fel, ami üzleti érdekeket sértett, éppen úgy, mint a devizahitelekre vonatkozó szabályozás. Mindez heves bírálatokat váltott ki külföldön, és a kormány "elvesztette a médiacsatát", mert nem tájékoztatta időben a külföldi befektetőket és médiát - fejtette ki Nagy Andor. A kormány új gazdasági modelljét bemutatva hangsúlyozta: a stabilitás kiemelt fontosságú, ezért a kormány mindenekelőtt a munkavállalók döntő többségét foglalkoztató és a hazai össztermék (GDP) 54 százalékát előállító kis- és középvállalati szektort kívánja erősíteni. A "multinacionális cégek is nagyon fontosak, de a kormánynak a kis és közepes cégekre kell koncentrálnia, mert ők jelentik a jövőt" és a stabilitást - emelte ki Nagy Andor a mintegy 80 fős, többnyire német hallgatóság - köztük politikusok és gazdasági érdekképviseletek tisztségviselői - előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.