Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 26. 14:13, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Szeptember végéig izgulhatunk a görögök miatt

Szeptember végéig izgulhatunk a görögök miatt

Az IMF szeptember végén dönt az első görög mentőcsomagból származó újabb hitelrészlet átutalásáról.

Az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank szakértői a helyszínen ellenőrzik, hogy miként halad a 110 milliárd eurós hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodás végrehajtása. Az IMF igazgatótanácsa ezt követően dönt.

Közben az állampapírpiacon egyre rosszabb a formálódó második görög mentőakció megítélése. A finnek mint ismeret extrafedezeti igénnyel léptek fel, s bilaterális megállapodást szerettek volna kötni a görögökkel, de egy ilyen megállapodást a többi hitelező nem tolerálhat az egyenlő elbánás elve miatt, sőt a hitelminősítők sem néznék jó szemmel. Angela Merkel német kancellár a minap arról beszélt, hogy nem támogatja a finnek javaslatát. Pedig a finnek magasra emelték a lécet, és külön szerződést akarnak kötni Athénnal, hogy a görögök nyújtsanak garanciát a hitelre. Hitelminősítők figyelmeztettek, hogy amennyiben veszélybe kerül a görögöknek szánt második csomag elérhetősége, úgy újabb leminősítési hullám söpörhet végig az eurózóna adósságokon.

Eközben lapértesülés szerint az úgynevezett shortolási tilalom meghosszabbítását tervezi négy euróövezeti ország, amelyek mintegy két hete vezették be a rendelkezést. Állítólag Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Belgium tervezi azt, hogy a tőzsdei shortolási tilalmat egy hónappal, szeptember végéig meghosszabbítja. A korlátozás a legnagyobb, tőzsdén forgó bankok és vállalatok értékpapírjaival való kereskedésre vonatkozik. A görög tőkepiaci felügyelet már korábban két hónapra tiltotta be az athéni tőzsdén jegyzett részvényekre a határidős eladási ügyleteket.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: görög

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.