Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Az IVF mesterséges megtermékenyítési technológiát már az 1980-as évek óta alkalmazzák, és a szakemberek évente jönnek ki egy-egy újabb lehetőséggel, ami megkönnyíti a párok családalapítását. A legújabb elképzelésről a Fox News cikke számol be.

Az egészséges kromoszómák és a megfelelő embrió kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres beültetés, a megtermékenyülés és a terhesség szempontjából. A hagyományos IVF úgy működik, hogy stimuláció segítségével petesejteket távolít el a nőből, majd a petesejtet megtermékenyítik és a laboratóriumban kifejlesztik az embriókat.

Ezt követően a legegészségesebb embriót beültetik a nő méhébe. Ebben a legnagyobb kihívás a legmegfelelőbb embrió kiválasztása. Az orvosok szeretik elkerülni a több embrió beültetését, mert annak mellékhatása lehet az ikerterhesség, amely növeli az amúgy is komplikált beavatkozás mellékhatásait.

Dr. Jamie Grifo specialista elmondása szerint minél idősebb a női petesejt, annál kockázatosabb a beültetés. 'Mindez életkorfüggő. A 30-as éveikben járó nőknél a sikeres terhesség aránya 58 százalékos, a 40-es éveikben járóknál ez az arány már csak 27 százalék' - mondta a szakember.

Ráadásul minél idősebb a petesejt, annál valószínűbb a kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-szindróma kialakulása az embriónál.

Grifo új megközelítése szerint az embrió minden egyes kromoszómáját tesztelni lehet. Míg az eredmények kiderülnek, addig az embriókat fagyasztva tárolja. Az eredmények tükrében pedig kiderül, hogy melyik embrió egészséges és melyiknek van kromoszóma-rendellenessége. Ezt követően egyetlen egészséges embriót ültetnek be az anyába. Így a nők egyetlen embriót hordanak ki, ami nagyban javítja a terhesség sikerességét, vagyis kisebb a vetélés és a méhen kívüli terhesség kockázata.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.