Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2019. Május 28. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Villám csapott egy orosz Szojuz hordozórakétába

Villám csapott egy orosz Szojuz hordozórakétába

Villám csapott felbocsátás közben egy Glonassz-M műholdat szállító Szojuz hordozórakétába Pleszeckben - közölte hétfőn a Zvezda orosz katonai tévécsatorna.

A Zvezda honlapján közzétett, viharos időben rögzített tudósítás képein az látható, hogy a start után 14 másodperccel elektromos kisülés történt a felhőkben azon a helyen, ahol a Szojuz repült.

"Ez az incidens ismételten azt bizonyítja, hogy hogy egy villám nem tud kárt okozni a rakéta-űrfegyverzetünkben" - jelentette ki újságíróknak Nyikolaj Nyesztyecsuk vezérőrnagy, az űrrepülőtér parancsnoka, aki azt hangoztatta, hogy a rakétázó egységek minden időjárási körülmények között el tudja látni feladatait.

Az Interfax és a TASZSZ hírügynökség az orosz űrágazathoz közel álló forrásra hivatkozva megerősítette, hogy az irányítóközpontba továbbított telemetrikus adatok szerint a rakéta orrkúpjába és a hajtómű harmadik fokozatába villám csapott bele, ám ez nem akadályozta meg a műhold pályára állítását. A fedélzeti műszerek rendben működnek.

Az orosz védelmi tárca korábban azt közölte, hogy a pleszecki katonai űrrepülőtérről sikeresen felszállt egy Szojuz-2.1b típusú rakéta, fedélzetén egy Glonassz-M szerkezetet hordozó Fregat gyorsítóblokkal.

Az eset fokozott érdeklődést keltett az orosz médiában, mert vélhetően villámcsapás játszott közre abban, hogy május 5-én Moszkvában kényszerleszállást hajtott egy Szuhoj Superjet 100-as utasszállító. A gép a földet érést követően kigyulladt, aminek következtében 41 ember életét vesztette.

Címkék: rakéta, Szojuz, villám

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.